عوامل نازایی مردان

به گزارش لیسون، نازایی تنها یک مشکل زنانه نیست، بلکه عوامل مردانه هم در این امر دخالت دارند. گفتنی است حدود 40 درصد ناباروری ناشی از ناتوانی زن، ھ40 درصد آن ناشی از ناتوانی مرد و در 20 درصد موارد، هم زن و هم مرد مشکل دارند.

عوامل نازایی مردان

عوامل نازایی مردان

نازایی تنها یک مشکل زنانه نیست، بلکه عوامل مردانه هم در این امر دخالت دارند. گفتنی است حدود 40 درصد ناباروری ناشی از ناتوانی زن، ھ40 درصد آن ناشی از ناتوانی مرد و در 20 درصد موارد، هم زن و هم مرد مشکل دارند.

عوامل خطر نازایی مردان

وجود سابقه عفونت پروستات یا عفونت ناحیه تناسلی

سابقه ضربه به بیضه ها یا چرخش بیضه ها

سابقه بلوغ زودرس یا دیررس

تماس با مواد سمی در حین کار نظیر مس، کادمیوم و جیوه، اکسید اتیلن، کلرید وینیل، مواد رادیواکتیو و اشعه، حشره کش ها، سموم آفت کش، موادشیمیایی سمی و حلال های آلی، سرب، تشعشعات یوهمه و فلزات سنگین

مصرف دخانیات

مصرف الکل

تماس ناحیه های تناسلی با دماهای بالا

ترمیم فتق

بیضه نزول ننموده

داروهای مورد استفاده در دوران زخم ها یا پسوریازیس

سابقه ابتلا به اوریون در بلوغ

دیابت

علل اصلی نازایی مردان

* اختلالات مربوط به اسپرم : این اختلالات می تواند به علل مختلفی ایجاد گردد، نظیر بیماری های عفونی یا التهابی (اوریون)، اختلالات هورمونی، اختلالات ایمونولوژی، فاکتورهای محیطی و شیوه زندگی و بیماری های ژنتیکی

* بیماری سیستیک فیبروز: نوعی بیماری ارثی است که در آن تعداد اسپرم ها بسیار کم بوده و گاهی با عدم تشکیل لوله های منی بر همراه می باشد.

* کم خونی سلول داسی شکل

* اختلالات ساختاری دستگاه تناسلی

* بیماری های کبدی و کلیوی

* دریافت داروهای ضد تشنج

* آلودگی هوا و مقدار سرب موجود در هوا

حال به آنالیز بعضی از موارد بالا می پردازیم:

اسپرم غیرطبیعی

همه مردها اسپرم غیر طبیعی دارند که تا چند درصد آن، قابل قبول است. اسپرم غیر طبیعی ممکن است دو سر داشته باشد یا اصلا دم نداشته باشد. اگر اسپرم غیرطبیعی در منی مرد خیلی بالا باشد، می تواند اثر منفی روی باروری داشته باشد. بعضی از متخصصین عقیده دارند که اسپرم های غیر طبیعی در عبور از لوله رحمی زن و هم سوراخ کردن دیواره تخمک دچار مشکل می شوند.

تعداد زیاد اسپرم ها می تواند احتمال باروری را افزایش دهد و طبیعی بودن آن ها هم نقش حیاتی در باروری دارد.

نتایج یک تحقیق نشان داده است که مردان با تعداد کم اسپرم هم می توانند بارور باشند، به شرط این که درصد اسپرم های طبیعی در آن ها بالا باشد

واریکوسل

واریکوسل عبارت است از گشاد شدن سیاهرگ های اطراف بیضه. این عارضه اغلب مسئله ای برای باروری مردان ایجاد نمی نماید، اما می تواند به وسیله افزایش دمای بیضه، به فراوری اسپرم ها آسیب وارد کند. به همین خاطر بستن این سیاهرگ ها (جراحی واریکوسل) در بعضی مردان مبتلا، مشکل باروری را اصلاح نموده و در بعضی دیگر تأثیر نداشته است.

انسداد دستگاه تناسلی

انسداد (گرفتگی) در بخشی از دستگاه تناسلی مردان، می تواند به وسیله بستن راستا خروج اسپرم و جلوگیری از انزال (خارج شدن منی از مرد) روی باروری مرد اثر منفی بگذارد. این انسدادها می توانند در اثر ضایعات ناشی از عفونت هایی مثل مایکوپلاسما یا اورئاپلاسما و هم جراحی های قبلی ایجاد شوند.

یک ضایعه شدید ناشی از لگد زدن محکم به کشال ران در بعضی ورزش ها، حتی می تواند فراوری اسپرم را در بیضه ها متوقف کند.

بیضه نزول ننموده

این عارضه عبارت است از عدم نزول بیضه از داخل حفره شکم به داخل کیسه بیضه در طی تکامل جنینی در رحم مادر. در اطفال مبتلا به این بیماری از روش جراحی برای وارد کردن بیضه به داخل کیسه بیضه استفاده می گردد. در صورت تشخیص دیر هنگام و در نتیجه عمل جراحی دیر هنگام، این مشکل می تواند اثر منفی بر باروری مرد داشته باشد.

بیماری های دیگر

دیابت شیرین و دیگر اختلالات غدد درون ریز، بیماری های غده تیروئید و دیابت بی مزه می تواند در کنترل هورمونی فراوری اسپرم مداخله نمایند. عفونت های پروستات و اپی دیدیم (ساختمان لوله ای شکلی که روی نوک هر بیضه، در قسمت بالای آن قرار گرفته است) می توانند باعث مداخله در فراوری اسپرم یا انسداد مجرای خروج آن شوند.

چاقی

دانشمندان با مطالعه روی مردان چاق دریافتند با وجود انجام روابط زناشویی بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، این مردان 10 درصد بیشتر از بقیه مبتلا به ناباروری بودند. به گفته این دانشمندان، مردان چاق معمولا روابط زناشویی کمتری دارند که این موضوع تاثیر زیادی بر باروری آن ها دارد.

کمبود عناصر کمیاب

غلظت عناصر کمیاب در مایع منی مردان بارور و نابارور متفاوت بوده و مقدار غلظت این عناصر در باروری مردان مؤثر است.

غلظت کلسیم در همه گروه های بارور و نابارور بیشتر از غلظت عناصر دیگر می باشد.

دومین عنصری که بعد از کلسیم از بیشترین غلظت در مایع منی برخوردار است، عنصر روی می باشد که همراه با مهمیم، اثرات تحریک نمایندگی و مهار نمایندگی بر حرکت اسپرم اعمال می نماید.

مس به اسم عنصری که سمیت زیادی بر اسپرم ایجاد می نماید، در گروه های نابارور بیشتر از گروه های بارور گزارش شده است

تشخیص علل نازایی مردان

علاوه بر اخذ توضیح حال کامل از فرد و خانواده او و انجام معاینات کامل جهت تشخیص دلیل نازایی در مرد باید آزمایشات خاصی را هم انجام داد که شامل :

- آزمایش منی چندگانه :حداقل دو نمونه منی در دو نوبت مختلف زمانی باید گرفته گردد و از لحاظ عوامل گوناگون مورد آنالیز قرار گیرد که این نوع عوامل شامل حجم منی، قوام، تعداد اسپرم ها و شکل و حرکت آنها می باشد.

- سونوگرافی: جهت معین واریکوسل و سایر عوارض ساختمانی بیضه

- سایر آزمایش ها : از این آزمایشات جهت معین دلیل اختلالات اسپرم ها یا بیماری های سیستم تناسلی مردانه استفاده می گردد.

درمان نازایی مردان

انتخاب روش درمانی به وسیله پزشک بر اساس سن بیمار، سلامت عمومی و سابقه پزشکی وی، وسعت بیماری، قابلیت تحمل فرد در برابر داروها، روش های درمانی و جراحی مختلف، طول دوره بیماری و ارجحیت خود بیمار بستگی دارد.

در حال حاضر روش های درمانی بسیار زیادی وجود دارد که می توان به روش های آزمایشگاهی و استفاده از داروهای خاص و روش های جراحی مخصوص جهت رفع نمودن بیماری زمینه ای اشاره نمود.

چند توصیه به مردان نازا

کمبود ویتامین C موجب می گردد که اسپرم ها به هم بچسبند و این حالت موجب ناباروری در مردان می گردد.

بعضی از آنتی بیوتیک ها هم به طور موقت موجب کاهش تعداد و تحرک اسپرم ها در مردان می شوند.

بیضه ها نباید زیاد گرم شوند و مردانی که مشکل ناباروری دارند، نباید از دوش آب گرم و سونا استفاده نمایند. بعلاوه کار در محیط گرم برای آن ها مفید نیست.

منبع:tebyan.net

ارسال به وسیله کاربر محترم سایت : mosaieb-kh

منبع: راسخون
انتشار: 12 مهر 1400 بروزرسانی: 12 مهر 1400 گردآورنده: lison.ir شناسه مطلب: 1785

به "عوامل نازایی مردان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عوامل نازایی مردان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید