دستور پخت و ارزش غذایی خورش بامیه

به گزارش لیسون، اگر به جنوب کشور سفر نموده و با مردم این ناحیه و عادت هایشان آشنا باشید، حتما می دانید که خورش بامیه یکی از غذاهای اصلی آنهاست؛ خورشی که معمولا جنوبی ها وقتی میهمان عزیزی دارند، آن را طبخ می نمایند و سر سفره می گذارند. بامیه، سبزی ای که برترین وقت برای ذخیره کردنش اواخر تابستان است، ارزش های غذایی فراوانی دارد که در این مقاله با آن آشنا خواهید شد.

دستور پخت و ارزش غذایی خورش بامیه

دستور پخت و ارزش غذایی خورش بامیه

نویسنده:سارا حسنلو

اگر به جنوب کشور سفر نموده و با مردم این ناحیه و عادت هایشان آشنا باشید، حتما می دانید که خورش بامیه یکی از غذاهای اصلی آنهاست؛ خورشی که معمولا جنوبی ها وقتی میهمان عزیزی دارند، آن را طبخ می نمایند و سر سفره می گذارند. بامیه، سبزی ای که برترین وقت برای ذخیره کردنش اواخر تابستان است، ارزش های غذایی فراوانی دارد که در این مقاله با آن آشنا خواهید شد.

طرز تهیه

ابتدا پیاز را کمی در روغن تفت بدهید و سپس گوشت ها را اضافه کنید. بعد، نمک و زردچوبه را بیفزایید و در سرانجام به اندازه 3 لیوان آب در قابلمه بریزید تا گوشت ها بر اثر جوشیدن آب، مغز پخت شوند. پس از نیم پزشدن گوشت، به آن لپه، بامیه و گوجه فرنگی های خرد شده را همراه زعفران آب نموده اضافه کنید. بعد از 40 دقیقه می توانید خورش تان را سرو کنید.

ارزش غذایی

این غذا تقریبا دارای 1400 کیلوکالری انرژی است و در صورتی که این حجم به 4 قسمت تقسیم شود، هر کاسه محتوی 350 کیلوکالری انرژی خواهد بود. به علاوه، اگر هر کاسه شامل 10 قاشق غذاخوری باشد، اندازه انرژی هر قاشق معادل 35 کیلوکالری خواهد بود.

خواص گوشت خورشی

آنالیز ها نشان داده اند یکی از کمبودهای شایع تغذیه ای مردم ما کم خونی فقرآهن است؛ کمبودی که با مصرف منابع آهن، به خصوص گوشت قرمز، کم رنگ می شود. بنابراین برخلاف آنچه می گویند که باید گوشت قرمز محدود شود، باید مقادیر مشخصی از این ماده غذایی در برنامه هفتگی هر ایرانی وجود داشته باشد؛ به خصوص در میان بچه ها و نوجوانان. گوشت می تواند به صورت چرخ نموده یا خورشی و حتی کباب شده به مصرف برسد اما در صورت مصرف نوع خورشی آن، 3 تا 4 تکه معادل یک واحد گوشت بوده و تقریبا 50 کیلوکالری انرژی دارد. البته هنگام مصرف به طور جدی توصیه می شود که چربی های مرئی را از گوشت بگیرید تا اندازه دریافت چربی با منشا حیوانی که منبع کلسترول است به حداقل ممکن برسد.

خواص لپه

یک سوم لیوان لپه، به علت کربوهیدرات (قند) فراوانی که دارد، 80 کیلوکالری انرژی دارد اما این منبع انرژی دارای پروتئین هم هست. البته از نوع گیاهی یعنی اینکه دارای تمامی اسیدهای آمینه نبوده و بنابراین بهتر است با سایر منابع پروتئین گیاهی مانند برنج یا سبزیجات و حتی گوشت مصرف شود. بسیاری از افراد تصور می نمایند که لپه نفاخ است در صورتی که پوست حبوبات نفخ ایجاد می نمایند و چون لپه پوست کنده استفاده می شود، احتمال کمترین نفخ با مصرف آن وجود دارد.

علاوه بر این از قلم نیاندازید که عادت به مصرف حبوبات، کاهش دهنده چربی خون است و این موضوع برمی شود به وجود پروتئین، فیبر و حتی فیتاتی که در این گروه غذایی موجود است. بنابراین مصرف مرتب آنها احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را به حداقل می رساند. ضمناً چون به آهستگی هضم می شوند برای دیابتی ها مناسب است زیرا جذب گلوکز حاصل از آنها به یکباره حاصل نشده و به این ترتیب عادت به خوردن حبوباتی مانند لپه به تثبیت قندخون یاری می نماید.

خواص گوجه فرنگی

یکی از سبزیجاتی که به سلامت قلب یاری می نماید، گوجه فرنگی است. سبزی قرمزرنگی که وجود لیکوپن در آن به خنثی کردن فعالیت رادیکال های آزاد یاری نموده و به این ترتیب بروز حملات قلبی در افراد مستعد را به حداقل ممکن می رساند. می پرسید چرا؟ برای اینکه رادیکال های آزاد به کلسترول بد آسیب رسانده و این کلسترول های آسیب دیده موجب گرفتگی عروق شده و احتمال بروز حملات قلبی را بالا می برند. بنابراین اگر چاق هستید، سیگار می کشید یا به علت بدغذایی در معرض بیماری های قلبی قرار دارید اولین تغییر عادت خود را به افزایش مصرف این سبزی اختصاص دهید. از قلم نیاندازید که هر یک لیوان گوجه فرنگی خام 25 کیلوکالری انرژی داشته و معادل یک واحد سبزی به شمار میرود. البته این اندازه انرژی برای پخته آن معادل نصف لیوان گوجه فرنگی محاسبه می شود.

خواص پیاز

سبزی پرمصرفی که برای خوش بو کردن غذا به کار می رود، پیاز است؛ سبزی ای که خاصیت ضدعفونی نمایندگی اش مشهور بوده و از قدیم مورد استفاده قرار می گرفته است. این سبزی بعلاوه گزینه ای مناسب برای کسانی است که فشار خون دارند. یک پیاز میانه با وزن 90 گرم می تواند در حدود 5 درصد از احتیاج روزانه به پتاسیم را تامین کند بنابراین مصرف مرتب آن برای بیماران فشارخونی یک عادت غذایی خوب تلقی می شود. البته پیازچه در مقایسه با پیاز 2برابر بیشتر پتاسیم دارد بنابراین در کنترل این بیماری اثرات چشمگیرتری خواهد داشت. ضمناً، این سبزی منبع کوئرستین هم هست. بنابراین خوردن پیاز آن هم 4 بار در هفته ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را به شدت کاهش می دهد؛ زیرا این ترکیب، کلسترول بد یا همان LDL خون را پایین آورده و به این ترتیب، یکی از فاکتورهای ابتلا به بیماری های قلبی را حذف می نماید.

همراه این غذا بخورید

این خورش با برنج سرو می شود. البته بهتر است هنگام تهیه این برنج از آب مرغ یا گوشت بهره ببرید و ضمناً آن را دم کنید. به این ترتیب، ارزش وعده غذایی تان بیشتر خواهد شد. سالاد سبزیجات تازه و فصل هم بهتر است در کنار این غذا و شربت آبلیموی تازه (البته از نوع کم شکر، به اسم نوشیدنی) مصرف شوند.

ماندگی و کهنگی

امکان دارد این غذا بر اثر ماندن، حالت لزجی به خود بگیرد که نباید آن را با فساد غذا اشتباه گرفت زیرا ممکن است بامیه های موجود پاره شده و دانه های آن که موجب لیز شدن می شوند، این حالت را ایجاد نمایند اما در کل بهتر است این غذا تنها برای یکی دو روز در یخچال بماند و به سرعت خورده شود.

اگر چاق هستید

بهتر است خورش تان را با کمترین روغن و بیشترین سبزیجات تهیه کنید. البته جایگزین کردن سینه مرغ به جای گوشت قرمز هم به شما توصیه می شود. ضمناً می توانید خورش تان را به جای برنج با چند برش نان سنگک ترد، میل کنید.

اگر بیماری قلبی دارید

بهتر است به جای پیاز در این غذا از سیر تازه بهره ببرید و البته حجم گوجه فرنگی را هم در آن بالا ببرید و برای تفت دادن سبزیجات و گوشت از روغن زیتون یا کنجد بهره ببرید.

اگر دیابت دارید

گوشت مورد استفاده در این خورش، بهتر است سینه مرغ باشد و برنج هم بهتر است با سبزیجات خردشده تازه سرو شود تا شاخص قند آن کاهش یابد. ضمناً، نوشیدنی تان هم بهتر است دوغ کفیر یا آب گوجه فرنگی تازه و البته مزه دار شده با کمی گلپر و نعناع باشد.

منبع: www.salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 27 شهریور 1400 بروزرسانی: 27 شهریور 1400 گردآورنده: lison.ir شناسه مطلب: 1767

به "دستور پخت و ارزش غذایی خورش بامیه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دستور پخت و ارزش غذایی خورش بامیه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید