طرز تهیه نخود پلو با مرغ زعفرانی، جایگزین خوشمزه باقالی پلو
به گزارش لیسون، پلو های مخلوط در سفره غذای ایرانی ها صندلی مخصوص به خود را دارند. باقالی پلو، کلم پلو، هویج پلو، شیرین پلو، مرصع پلو و... از انواع پلو های مخلوطی هستند که در مهمانی ها هواداران خاص خود را دارند. نخود پلو یکی دیگر از انواع پلو های مخلوط است که از ترکیب نخود فرنگی با شوید تازه یا شوید خشک تهیه می گردد. نخود فرنگی منبع ویتامین B، نیاسین، روی، پروتئین، پتاسیم، مس، فسفر، اسید فولیک و... است.
به گزارش خبرنگاران؛ این غذا برای کسانی که به خوردن باقلا حساسیت دارند یا به بیماری فاویسم مبتلا هستند، جایگزین مناسب باقالی پلوست؛ بعلاوه با حذف مرغ می تواند گزینه مناسبی برای گیاه خواران باشد. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا طرز تهیه نخود پلو همراه با دستور پخت یک مرغ زعفرانی لذیذ را با شما به اشتراک بگذاریم.
مواد لازم برای پخت نخود پلو
برنج: 3 پیمانه
نخود فرنگی پخته: 1 پیمانه
شوید تازه: 300 گرم
نمک: به مقدار لازم
مواد لازم برای پخت مرغ زعفرانی
ران مرغ: 3 عدد
پیاز: 2 عدد
سیر: 2 حبه
زعفران دم نموده: 3 قاشق غذاخوری
روغن مایع: یک قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه، ادویه مرغ، دارچین و کاری: به مقدار دل خواه
نکات مربوط به مواد اولیه
نکات مربوط به برنج
بعد از اینکه برنج را شستید، به آن آب گرم و نمک اضافه کنید. نمک را به مقدار ای اضافه کنید که کمی شور تر از حد معمول باشد. بگذارید برنج چند ساعت خیس بخورد. بهتر است برنج حداقل 3 ساعت با نمک خیس بخورد تا کیفیت بهتری داشته باشد. اگر وقت دارید، حتماً از شب قبل برنج را خیس کنید. برای آب کش کردن برنج قابلمه را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید. نمک را به آن اضافه کنید. وقتی آب به جوش آمد، باید برنج را اضافه کنید. آبی را که به برنج اضافه شده بود و برنج با آن خیس خورده بود، خالی کنید و برنج خیس خورده را داخل آب درحال جوش بریزید.
حرارت برنج درحال جوش نباید کم باشد و شعله گاز باید میانه رو به زیاد باشد. درب قابلمه را نگذارید و صبر کنید تا آب برنج جوش بیاید. وقتی آب دوباره به جوش آمد، چندبار با فاصله و البته با دقت برنج را هم بزنید تا دانه ها از هم باز گردد. دقت کنید برنج را خرد نکنید. تقریباً برنج حدود ده تا چهارده دقیقه باید بجوشد. البته زمان جوشیدن برنج به نوع آن بستگی دارد. زمانی برنج برای آب کش کردن مناسب است که دانه های آن نرم گردد؛ ولی هنوز مغز آن سفت باشد.
بعد از اینکه برنج را آب کش کردید، اجازه بدهید آب برنج کاملاً گرفته گردد. سپس روی برنج آب سرد بریزید تا پخت دانه ها متوقف گردد و همین طور نمک اضافی بین دانه های برنج بیرون رود تا برنج شور نگردد. اگر خواستید برنج بیشتر قد بکشد، وقتی برنج آغاز به جوشیدن کرد، یک استکان آب سرد به آن اضافه کنید. این کار باعث می گردد به برنج شوک وارد گردد و بیش تر قد بکشد. دقت داشته باشید که آب سرد را از وسط برنج اضافه نکنید؛ بلکه خیلی آرام از اطراف برنج اضافه کنید.
نکات مربوط به شوید
بهتر است برای تهیه این غذا سبزی را با دست خرد کنید؛ چون وقتی سبزی با سبزی خردکن خرد می گردد، آب سبزی از آن خارج می گردد. در نتیجه وقتی سبزی را به برنج اضافه می کنید، رنگ سبزی به برنج پس داده می گردد. اگر شوید تازه در دسترس نداشتید، برای تهیه این غذا می توانید از شوید خشک بهره ببرید.
نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در خصوص کاربرد انواع پیاز ها شرح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروف ترین عضو خانواده پیازهاست، آغاز کنیم. این پیاز برترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید از پیاز زرد طعم ملایم تری دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و می گردد آن را خام خورد و یا در سالاد ها و دیپ ها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذا های مکزیکی هم برترین گزینه است. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش می توان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوه بر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچ ها هم انتخاب مناسبی است. پیاز های قرمز به مقدار کافی عطر و طعم به غذا نمی دهند؛ بنابراین معمولاً برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمی گیرند.
نکات مربوط به مرغ
یکی از نکات بسیار مهم در تهیه انواع غذا ها انتخاب مواد اولیه سالم و تازه است. وقتی می خواهید مرغ را انتخاب کنید، حتماً جا هایی مانند ران و بال را که اتصال دارند، چک کنید؛ زیرا ماندگی و ناسالم بودن مرغ در این قسمت ها زود تر معین می گردد. اگر این قسمت ها بوی نامطبوعی بدهد؛ یعنی مرغ تازه نیست. حواستان باشد مرغ هایی را که خیلی خیس هستند، انتخاب نکنید. رطوبت زیاد مرغ نشان دهنده این است که قبلاً فریز شده است. اگر از مرغ های بسته بندی استفاده می کنید، حتما تاریخ آن را چک کنید و حواستان باشد که خون آبه نداشته باشد.
طرز تهیه نخود پلو
ابتدا نخود فرنگی را با آب سرد و کمی نمک بپزید تا کاملاً پخته گردد. اگر نخود فرنگی تازه در دسترس ندارید، می توانید از کنسرو نخود فرنگی بهره ببرید. یک قوطی کنسر نخود فرنگی را به مدت 20 دقیقه بجوشانید و سپس آبکش کنید. برنج را که از قبل با نمک خیسانده اید، بجوشانید و آبکش کنید. توجه داشته باشید که در پلو های مخلوط بهتر است برنج را کمی کال تر و یا در اصطلاح زنده تر بردارید تا برنج بعد از دم کشی شفته نگردد. ته قابلمه مورد نظر کمی روغن بریزید و ته دیگ دل خواه خود را بگذارید. می توانید از نان لواش، تافتون یا ورقه های سیب زمینی برای ته دیگ بهره ببرید.
یک کفگیر بردارید و نصف برنج را داخل قابلمه بریزید. نصف نخود فرنگی و نصف شوید را هم روی برنج توی قابلمه بریزید و با یاری کفگیر و یک قاشق آرام برنج را زیر و رو کنید تا همه مواد با هم مخلوط شوند. به جای مانده برنج، نخود فرنگی و شوید را هم به همین ترتیب توی قابلمه بریزید. سپس به مقدار یک چهارم لیوان آب و روغن را دورتا دور برنج بریزید و دم کنی بگذارید. به مدت 5 دقیقه شعله اجاق گاز را کمی زیاد کنید تا دم برنج بالا بیاید و بعد از این مدت شعله را کم کنید و اجازه بدهید تا برنج با حرارت کم و به مدت 30 دقیقه دم بکشد.
طرز تهیه مرغ زعفرانی
دو عدد پیاز عظیم را پوست کنید و بشویید. سپس آن ها را به صورت خلالی برش بزنید. یک ماهی تابه گود یا دیواره بلند بردارید و کف آن را با یک قاشق غذاخوری روغن چرب کنید. پیاز های خرد شده را کف ماهی تابه بریزید و با ته قاشق آن را پخش کنید. تکه های مرغ را روی پیاز ها بچینید. سیر خرده شده و ادویه ها را روی مرغ بریزید. سپس در ماهی تابه را بگذارید و شعله اجاق گاز را روی کم ترین حالت آن تنظیم کنید. اجازه بدهید مرغ حدود دو ساعت با شعله ملایم بپزد. در این فاصله اصلاً مرغ را پشت و رو نکنید. بعد از این مدت زمان در ماهی تابه را بردارید.
حالا پیاز ها حسابی آب انداخته اند. مرغ ها را آرام پشت و رو کنید و سه قاشق زعفران دم نموده غلیظ را روی آن ها بریزید. دوباره در ماهی تابه را بگذارید و یک ساعت دیگر زمان بدهید تا مرغ کاملاً جا بیافتد. توجه داشته باشید که این مرغ آب زیادی ندارد و به صورت خشک سرو می گردد. اگر به مرغ آبدارتر علاقه دارید، می توانید در مرحله آخر که زعفران را اضافه کردید، نصف لیوان آب جوش هم به مرغ اضافه کنید. در آخر برنج را در ظرف سرو مورد نظر بکشید و تکه های مرغ را کنار آن بگذارید و نوش جان کنید.
منبع: فرارو