کاهش اکسیژن خون چه عوارضی در پی دارد؟
به گزارش لیسون، هیپوکسی یا کاهش اکسیژن خون در صورت شدید بودن می تواند زندگی فرد رابه مخاطره اندازد. با پیشرفت سریع هیپوکسی، تغییراتی در سیستم عصبی مرکزی ایجاد می گردد. اکسیژن درمانی کوتاه مدت می تواند برای گروه کوچکی از بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسداد ریوی مفید باشد.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، اگرچه علائم هیپوکسی از فردی به فرد دیگر فرق دارد، با این حال پنج علامت شایع آن از این قرارند:
- تغییر رنگ پوست: مقادیر ناکافی گلبول های قرمز خون که وظیفه حمل اکسیژن به بافت های بدن را بر عهده دارند، می تواند منجر به تغییر رنگ پوست گردد. پوست افرادی که دچار کمبود اکسیژن در خون شده اند معمولا به کبودی گرایش دارد. در خصوص افراد تیره رنگ، تغییر رنگ پوست در لب ها، لثه ها و اطراف چشم ها و ناخن ها بیشتر دیده می گردد.
- سردرگمی: سردرگمی به شرایطی اطلاق می گردد که فرد توان تفکر روشن یا سریع را ندارد و قادر به تصمیم گیری و به یادآوردن چیز ها نیست. اگر خود یا شخص دیگری دچار این حالت شد، بدانید که ممکن است دچار هیپوکسی شده باشید.
- سرفه: یکی از شایع ترین علل هیپوکسی حملات شدید در مبتلایان به آسم است که طی آن به سختی می توان هوا را در ریه ها افزایش داد. در این شرایط سرفه رخ می دهد. ریه ها طی سرفه اکسیژن بیشتری مصرف می نمایند و این شرایط می تواند با بدتر شدن علائم آسم، خطرناک باشد.
- ضربان قلب و تنفس سریع: در طول فعالیت بدنی، افزایش ضربان قلب اتفاقی طبیعی است، اما در حالت استراحت می تواند شرایطی مانند هیپوکسی را یادآور گردد. زمانی که بدن به مقدار کافی اکسیژن دریافت نمی نماید، قلب آغاز به پمپاژ سریع برای یاری به گردش خون و رساندن اکسیژن به سراسر بدن می نماید. در این هنگام تنفس سریع تر می گردد. تعداد تنفس در شرایط عادی 12 تا 16 بار در دقیقه است، اما در حالت هیپوکسی به 24 بار یا بیشتر می رسد.
- ضعف تنفس: یکی از واضح ترین علائم هیپوکسی، ضعف تنفس است و البته بی ارتباط با افزایش ضربان قلب نیست. ضعف تنفس در حالت استراحت رخ می دهد و می تواند آنقدر شدید باشد که شما احساس خفگی کنید. ضعف تنفس در حین فعالیت های خانگی یا در هنگام خواب نیز ممکن است رخ دهد و شما را از خواب بیدار کند. در بعضی موارد تنگی نفس همراه با خس خس نیز مشاهده می گردد.
منبع: فرارو